OUG 138/2015 spune ca durata de viata a unui stingator este de 20 de ani. Acest lucru este valabil doar in eventualitatea in care alta norma tehnica nu presupune alt lucru. Si exista o astfel de norma. PT C5 (prescriptia tehnica a ISCIR) spune ca un cilindru are o garantie de maxim 10 ani de la data productiei, perioada dupa care trebuie ca fiecare recipient sa fie supus testelor de presiune hidraulica.
Daca acestea se incheie cu succes, firma autorizata ISCIR care a facut testele poate prelungi durata de viata a cilindrului cu maxim perioada de garantie anterioara – 1 an, adica, in cazul unui cilindru care a avut garantia 10 ani, aceasta se poate prelungi cu maxim 9 ani. Prelungirea garantiei recipientului se face prin pansonare. Accesul la pansoane il au doar firmele autorizate ISCIR, deci automat toate firmele care fac legal verificarea, repararea si incarcarea stingatoarelor de incendiu.
Procesul de testare hidraulica (sau iscirizare dupa cum mai este cunoscut) este in general foarte scump in comparatie cu simpla mentenanta si dureaza foarte mult. Din aceasta cauza de multe ori beneficiarii aleg stingatoare noi decat servisare + iscirizare a celor deja existente.
Asadar durata de viata a stingatorului este de 20 de ani, cu respectarea PT C5 de la ISCIR.
Garantia acordata de producator este perioada de timp in care orice defect apare la stingator, acesta va fi remediat pe cheltuiala producatorului.
Valabilitatea stingatorului este de fapt durata de valabilitate acordata de producator agentului de stingere din interiorul acestuia. In general variaza intre 3 si 5 ani. Valabilitatea se pastreaza doar in conditiile in care mentenanta stingatoarelor se face annual, de catre firme agreate de producator si agrementate ISCIR si IGSU in acest sens. In caz contrar, valabilitatea agentului de stingere se pierde o data cu prima operatiune de service.